Mencari CINTA hakiki PEMILIK yang dilangit dan dibumi

Tuesday, June 23, 2009

MARI BERTAMU KE RUMAH HASAN AL-BANNA


Salam mahabbah

Kita selalu mendengar ungkapan yang berbunyai “ Don,t judge the book by it’s cover” yang membawa maksud jangan menilai buku melalui kulitnya. Entri saya kali ni hendak membawa kepada anda petikan dari sebuah buku yang mana andai kulit jadi pertaruhan awal untuk dititip isinya maka kita akan terlepas mutiara isinya yang sangat berharga.. Tatkala menyampaikan kepada seorang sahabat yang saya baru mendapatkan buku ini beliau begitu teruja kerana beliau sudah lama kepingin mendapatkannya.. namun agak terkilan apabila saya tidak berjaya mendapatkan senaskah untuknya. Jadi saya mengambil pendekatan menulis didalam blog ini untuk di kongsi bersama.

Buku yang megisahkan perihal Imam Hasan Al-Banna yang sudah biasa kita baca kisah beliau di medan dakwah tetapi kurang sekali tentang beliau dirumah. Bermula dari pemilihan isteri sehingga kepada cara pendidikan al-Banna terhadap anaknya yang berjaya membentuk akhlak islam dalam diri mereka. Diceritakan juga kisah sang isteri yang sama-sama berkorban dalam membantu dakwah si suami. Juga iktibar bagaimana pendakwah yang sentiasa sibuk dengan amal islaminya tetapi masih ada ruang untuk keluarga dan anak-anak.

MARI BERTAMU KE RUMAH HASAN AL-BANNA

Al-Banna Rahimahullah di rumahnya, adalah ayah yang kebaikannya begitu megesankan anggota keluarganya. Dia memberi contoh yang agung dalam menjalankan misi sebagai seorang ayah yang berjaya. Ungkapan-unagkapan kekaguman terhadap al-Banna tertuang dalam pelbagai kalimah indah. Dia teladan praktikal dengan hati yang penuh tanggungjawab, pemimpin yang melindungi, gelombang rindu dan kasih saying, cahaya kebaikan, mata air pemberian, sumber kedermawanan dan kemurahan, luhur kasih saying dan ketegasan, pemimpin penuh disiplin yang diiringi cinta, mata yang tidak terpejam untuk terus mengejar kejayaan dalam kebaikan.\

Kita banyak mendengar teori-teori pendidikan yang disampaikan para pensyarah ilmu pendididkan ataupun para pemerhati pendidikan anak-anak. Tapi, sejujurnya, kita tidak dapat menutup mata apabila nyatanya, amalan seharian yang mereka jalani dalam kehidupan mereka justeru menyingkap banyak kejanggalan dengan teori dan pandangan soal pendidikan.

Hasan Al-Banna menerapkan teori pendidikan dan pembinaan yang diserukanya dengan sangat baik di dalam keluarganya. Antara perkataan dan reality hidupnya, menyuarakan suatu perkara yang sama.mari kita ikuti rangkaian tulisan yang dirangkum daripada sejumlah dialog dan soal jawab dengan anak-anak imam Hasan Al-Banna rahimahullah.
Kenalkan, mereka adalah anak-anak Hasan Al-Banna

Sebagaimana Al-Banna rahimhullah berjaya menjalankan misi besar dakwahnya hingga tersebar dari lokasi terpencil hingga ke Negara besar, Al-Banna juga berjaya dalam membina keluarga yang istimewa. Keluarga Al-Banna telah di bina atas dasar keimanan kepada Allah S.W.T dan keistimewaan dalam kehidupan, lalu penerapanya dalam prinsip trbiah yang benar. Al-Banna menunjukkan contoh langsung yang unik dalam memainkan peranan sebagai seorang ayah terhadap pendidikan anak-anaknya.

Mari kita lihat komposisi keluarga imam Al-Banna rahimahullah. Al-BAnna dikurniakan 6 orang anak terdiri daripada seorang anak lelaki dan 5 perempuan. Urutannya seperti berikut.

1.Wafa - Adalah anak perempuannya yang sulung sekaligus isteri seorang daie terkenal iaitu Said Ramadhan rahimahullah. Ketika A-Banna meninggal dunia dia sudah berusia 17 tahun.
2.AhmadSaiful Islam – Seorang peguam sekaligus setiausaha jeneral Majlis Peguam Mesir dan bekas anggota Parlimen Mesir. Dilahirkan pada 22 nov 1934. berjaya memperoleh gelaran sarjana di bidang HAM tahun 1956 dan Darul Ulum 1957. Usianya baru 14 tahun 2 bulan 20 hari ketika Al-Banna meninggal dunia.
3.Dr.Tsana – Pansayarah urusan pengaturan rumahtangga, mengajar sejumlah niversiti di Arab Saudi. Dia baru berusia 11 tahun ketika Al-Banna meninggal dunia.
4.Ir.Raja’ – ketika Al-Banna meninggal dunia usianya sekitar 5 setengah tahun..
5.Dr.Halah – Pensyarah kedoktoran di Universiti Al-Azhar.
6.Dr.Istisyhad – pensyarah ekonomi islam. Dia masih dalam kandungan ibunya ketika Al-Banna menghembuskan nafas terakhirnya. Jika diimbas semula, menurut anilisis doctor, dia harus digugurkan dari kandungan lataran penyakit yang dideritai serta bahaya kehamilan yang mengancam nyawa si ibu. Para pengamal perubatan menetapkan pada 12 Feb bertepatan dengan hari kematian Imam Hasan Al-Banna, Tapi Allah S.W.T berkehendak sesuatu yang lain. Istisyhad lahir dengan sihat dan kerana rangkaian peristiwa itulah ia dinamakan Istisyhad yang beerti memburu mati syahid.

No comments:

Post a Comment